Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
104472
Test
Nema zapisa.
Blog - siječanj 2007
ponedjeljak, siječanj 29, 2007
Hrvatskoj je naređeno da optužene generale Čermaka i Markača pod pratnjom dovede na aerodrom Schipol 8. veljače nakon čega će na statusnoj konferenciji dan kasnije Ivan Čermak dati izjavu o navodnom kršenju uvjeta privremenog otpusta. Predraspravno vijeće u slučaju Gotovina i drugi suspendiralo je odluku o privremenom otpustu Ivana Čermaka i Mladena Markača te naredilo njihov povratak u Hag nakon što se Republika Hrvatska nije očitovala na zahtjev suda.

Vijeće je početkom godine obaviješteno o mogućoj povredi uvjeta privremenog otpusta nakon članka u tjedniku Globus te je zatražilo dodatne informacije od Hrvatske glede mjera koje su vlasti poduzele da se optuženi pridržavaju uvjeta koje je odredilo Žalbeno vijeće u svojoj odluci iz srpnja 2005. koja ograničava njihovo kretanje. Kako Hrvatska nije pružila tražene informacije (a temeljem odluke Žalbenog vijeća ima obvezu nadzirati optuženike) vijeće je trenutno suspendiralo odluku i zakazalo statusnu konferenciju na kojoj će Čermak biti pozvan da objasni svoje postupke. Trojica generala, čije suđenje počinje u svibnju, optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za vrijeme i nakon operacije "Oluja", a ovo će im biti prvi put da će se zajedno naći u sudnici.

Hrvatska vlada opovrgla je da nije poslala izvješće tvrdeći da ima potvrdu zagrebačkog ureda ICTY-a da je izvješće zaprimljeno i poslano na sud.
opinioiuris @ 15:36 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, siječanj 26, 2007
The Economist je objavio članak o stavu SAD-a prema Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) pod naslovom "Let the child live". Članak tvrdi kako se prvi stalni sud za ratne zločine na svijetu pokazao "snažnijim nego što se očekivalo; čak i skeptična Amerika je omekšala svoj stav."

Članak naglašava kontruktivne stavove o ICC-u potencijalnog predsjedničkog kandidata Johna McCaina, pravnog savjetnika State Departmenta Johna Bellingera i Državne tajnice Condoleezze Rice. Spominje se i nekoliko nedavnih pomaka u politici SAD-a, uključujući ukidanje ograničenja pomoći državama koje su odbile potpisati bilateralne sporazume o imunitetu (Billateral Immunity Agreements) i suzdržavanje (umjesto veta) kod donošenja rezolucije koja je situaciju u Sudanu proslijedila ICC-u.

Članak zaključuje kako "Sami za sebe ovi signali ne znače puno. Ali uzeti zajedno sugeriraju početak promjene mišljenja. Washington još uvijek šalje mješovite poruke, ali vitriol je nestao."

Pročitajte članak (The Economist)
opinioiuris @ 20:24 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, siječanj 12, 2007
Završna riječ Martićeve obrane posvetila se terećenju hrvatskog vodstva za "organiziranje oružane pobune na teritoriju Jugoslavije", optuživanju Babića za lažno svjedočenje i predbacivanju sudskom vijeću što je prihvatilo Babićev iskaz nazvavši takvu praksu "nepoznatu civiliziranom svijetu". Nakon što je prije dva dana Tužitelj zatražio doživotnu kaznu za bivšeg čelnika odmetnute Republike Srpske Krajine zbog zločina na području Krajine i granatiranja Zagreba, Martićev branitelj Predrag Milovančević završio je case za obranu argumentirajući odgovornost hrvatskog vodstva umjesto neodgovornosti Milana Martića, kojeg je u završnoj riječi jedva spomenuo, osim u onom dijelu koji Martića opisuje kao omiljenog "heroja" koji nikad nije pokazao svoje nacionalističko lice vlastitim susjedima čiji je jedini grijeh bio da su različite nacionalnosti.

Ključni dio obrane Martića je tvrdnja da vodstvo Krajine i Srbije nije bilo uključeno u zajednički zločinački pothvat stvaranja Velike Srbije okupiranjem teritorija Hrvatske već je Hrvatska organizirala "oružanu pobunu" u Jugoslaviji koja je pripremana barem 20 godina, a čiji su se prvi znakovi pokazali još 1971. Obrana je zaključila kako je "jedini udruženi zločinački pothvat postojao na hrvatskoj strani" te su federalne vlasti u skladu sa Ženevskim konvencijama koje dopuštaju upotrebu "svih sredstava" za suzbijanje oružane pobune intervenirale. Srbi su ostali lojalni federalnim vlastima što je stvorilo dojam da se radi o postupcima iniciranim od strane srpskog vodstva, ustvrdio je Milovančević.

Za ključnog svjedoka Tužiteljstva Milana Babića koji je počinio samoubojstvo samo nekoliko dana prije dovršenja svjedočenja u ožujku 2006. i koji je teretio Martića, obrana je ustvrdila da je bio "emotivno nestabilan" dok je davao iskaz što taj iskaz čini bezvrijednim. Odluku vijeća koje je dopustilo uključivanje Babićevog iskaza u spis unatoč tome što je ovaj umro prije dovršenja unakrsnog ispitivanja Martićev branitelj prozvao je "nepoznatom civiliziranom svijetu". Svoju je izjavu bio prisiljen povući nakon što ga je predsjedavajući sudac Bakone Justice Moloto pitao znači li to da su Raspravno i Žalbeno vijeće "necivilizirani" zbog odluka koje donose.

Martićev branitelj iskoristio je puno vrijeme na raspolaganju za završnu riječ bez spominjanja granatiranja Zagreba te Martićeve uloge u tom i drugim zločinima. Optužnica Martića tereti za smrt nekoliko stotina civila u akcijama koje su zajednički poduzimali JNA, Teritorijalna obrana i Martićeva policija koje je obrana opisala kao zajedničke akcije "neutralizacije pobunjeničkih grupa" koje su se skrivale u hrvatskim selima.
opinioiuris @ 17:12 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.