Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
104472
Test
Nema zapisa.
Blog - studeni 2007
utorak, studeni 20, 2007
Posebno srpsko tužiteljstvo za ratne zločine istražuje dva slučaja novinara koji su navodno koristili svoje izvještaje za širenje mržnje i poticanje ratnih zločina za vrijeme ratova u devedesetima. Imena novinara nisu otkrivena, a nije ni sigurno da će istraga rezultirati optužnicom. Ako do optužnice dođe, biti će to prvi slučaj optuživanja novinara za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji. Dok je tribunal za Ruandu osudio već nekoliko medijskih ličnosti za širenje govora mržnje kao oblik supočinjenja ratnih zločina, novinari u bivšoj Jugoslaviji nisu odgovarali za sudjelovanje u propagandnoj mašineriji dehumanizacije žrtava i širenju mržnje.

Progon novinara omogućava sporazum srpskih i hrvatskih tužitelja na regionalnoj konferenciji nedavno održanoj u Dubrovniku gdje je zaključeno da se novinare može goniti ali samo za supočiniteljstvo ako postoji dovoljno dokaza da su poticali druge da počine zločine (koji su i počinjeni).
opinioiuris @ 23:08 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, studeni 14, 2007
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon obavijestio je Vijeće sigurnosti da nominira Serge Brammertza kao zamjenu za Carlu Del Ponte za slijedećeg glavnog tužitelja ICTY. Brammertz trenutno predvodi nezavisnu UN istraživačku komisiju koja istražuje atentat na bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja u koji je navodno umiješana Sirija zbog čega je Vijeće sigurnosti odlučilo osnovati posebni ad hoc tribunal za Libanon. Brammertz je prethodno bio zamjenik tužitelja ICC-a s kojeg je otišao u lipnju.

Pismo glavnog tajnika objavljeno u utorak potvrđuje očekivanja da će Brammertz preuzeti mandat Del Ponte makar je nekoliko pravnika ICTY-a u svibnju molilo Ban Ki-moona da promovira trenutnog zamjenika tužitelja Davida Tolberta umjesto Brammertza opisujući Tolberta kao "šampiona međunarodne kaznene pravde" koji bi bio fantastičan za "kritični period" u koji ulazi tribunal. 18 potpisnika navodno je prijetilo odlaskom s tribunala ukoliko se imenuje Brammertz makar je izvjesno da će svi rado zadržati dobro plaćene poslove i pod novim tužiteljem.

U nedavnom intervjuu Fondu za humanitarno pravo Del Ponte je rekla kako se nada da će imati dovoljno vremena da obavi primopredaju nasljedniku ako to bude netko izvan ureda jer "ima dosta stvari o kojima treba pričati".

Belgijanca sada mora imenovati Vijeće sigurnosti, a mandat će mu započeti 2008. Hoće li odraditi puni četverogodišnji mandat ovisi o Vijeću sigurnosti koje očekuje zatvaranje tribunala do 2010, no predsjednik suda i tužiteljica izvjestili su Vijeće sigurnosti da to neće biti moguće.

UN nezavisna komisija za Libanon
opinioiuris @ 19:27 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.