Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
104472
Test
Nema zapisa.
Blog - svibanj 2007
četvrtak, svibanj 31, 2007
Treći najtraženiji od šest preostalih optuženika za kojima traga Tribunal Zdravko Tolimir uhićen je na granici Srbije i Bosne i Hercegovine. Bivši general i blizak Mladićev suradnik lociran je u opsežnoj potrazi helikopterima i antiterorističkim jedinicama.

Nekadašnjeg sigurnosno-obavještajnog dužnosnika sumnjiči se za organiziranje Mladićevog bijega, a tužiteljstvo ga tereti za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, brojne zločine protiv čovječnosti i ratni zločin ubojstva. Kao član glavnog stožera vojske RS Tolimir je bio vjeran provođenju Karadžićeve smjernice br. 7 koja je naređivala uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe i stvaranje situacije potpune nesigurnosti "bez nade u daljnji opstanak i život stanovnika Srebrenice i Žepe".

Tolimir se između ostalog tereti za sudjelovanje u ubojstvu muslimanskih zarobljenika držanih na raznim lokacijama u Bratuncu i Potočarima. Optužnica tvrdi kako je Tolimir nadgledao jedinicu VRS-a koja je sumarno ubila više od 1700 muškaraca i dječaka na vojnoj farmi Branjevo i u kulturnom centru Pilica.

Makar se nelegalne zapovijedi u ratu u pravilu izdaju usmeno, Tolimirove kojima traži upotrebu kemijskog oružja u Žepi su iznimka. U srpnju 1995. obavještajac koji je neposredno odgovarao Mladiću potpisom je potvrdio uvjerenje da otpor bosanskih snaga u Žepi treba slomiti kemijskim oružjem koje treba iskoristiti i na kolonama izbjeglica iz Žepe kako bi se "prisililo Muslimane da se brzo predaju".

Kada je na otvaranju mega-suđenja sedmorici bosanskih Srba 2006. nazvala neizručenje Mladića, Karadžića i Tolimira "apsolutno skandaloznim" Carla del Ponte izjavila je kako je uvjerena da će se oni u Hagu pojaviti. Jedna trećina njenog uvjerenja na sigurnom je putu da se ostvari.

Srebrenička sedmorka trenutno na optuženičkoj klupi (Vujadin Popović, Ljubomir Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero i Radivoje Miletić) treća su grupa optuženika za srebrenički genocid. Zdravko Tolimir incijalno je optužen s Gverom i Miletićem, no postupci su razdvojeni zbog nedostupnosti optuženika. Postupak protiv Tolimira biti će četvrti postupak za isti događaj pa nije malo vjerojatno da će njegov početak Tribunal otezati kako bi omogućio predaju Mladića i Karadžića te spajanje postupaka i izbjegao daljnje multipliciranje suđenja za identičan korpus činjenica u ionako pretrpanim sudnicama.

Tužitelj protiv Zdravka Tolimira - optužnica

Chemical warfare in Bosnia? (HRW)

Is Tolimir Arrest Evidence of New Cooperation? (IWPR)

Update: Bivši general srpske policije Vlastimir Đorđević, optužen za zločine na Kosovu, uhićen je u Crnoj Gori i prebačen u Tribunal 17. 06. 2007. Ovime se lista bjegunaca svela na 4 među kojima su još uvijek najtraženiji Mladić i Karadžić. Više...
opinioiuris @ 21:26 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 28, 2007
Raspravno vijeće najavilo je da će 12. lipnja u 9 sati ujutro donijeti presudu u slučaju protiv bivšeg predsjednika RSK Milana Martića optuženog za zločine između kolovoza 1991. i 1995. U završnoj riječi tužitelj je zatražio doživotnu kaznu jer je dokazao zločine van razumne sumnje, čak i uz pomoć priznanja samog Martića, dok je obrana zahtijevala oslobađajuću presudu za "heroja i predsjednika nacije u izbjeglištvu".

Optužnica Martića tereti u 10 točaka za zločine protiv čovječnosti poput progona i u 9 točaka za ratne zločine ubojstva, zatvaranja, mučenja i uništenja sela. Tužitelj tvrdi kako su nakon napada na hrvatska vođenih od strane JNA pripadnici Martićeve policije etnički čistili sela i organizirali kampanju terora, uključujući i napad na Zagreb u kojem su korišteni projektili koji nisu u stanju nanijeti štetu vojnim objektima već su usmjereni protiv civila. Martić je u svojim nastojanjima stvaranja države za sve Srbe dobivao znatnu podršku srpskog ministarstva unutarnjih poslova, a posebno Jovice Stanišića i Franka Simatovića koji su pružali smjernice, financijsku pomoć i oružja. Početak suđenja Stanišiću i Simatoviću se očekuje uskoro.

Martić je na sudu tvrdio da su svjedoci tužitelja sumnjivi te da je optužnica izokrenula sliku žrtve i zločinca inzistirajući da su "pravi" zločinci "separatistički vođe bivših jugoslavenskih republika koji su uživali potporu međunarodnih igrača". Tokom cijelog procesa Martić se oslanjao na tzv. "tu quoque" obranu ("i ti isto") u sklopu koje je umjesto dokazivanja vlastite neodgovornosti proveo većinu vremena dokazujući odgovornost hrvatskog vodstva za druge događaje koji su tvorili kontekst Martićevih zločina. S obranom koju je Tribunal više puta proglasio "odbačenom" u međunarodnom pravu jer kazneno pravo ne stvara obveze između stranaka nego prema svima i ne zahtijeva reciprocitet, Martić može očekivati da će najveći dio tužiteljevog case-a biti prihvaćen.

Završni podnesak tužiteljstva

Mogu li optuženici koristiti tu quoque obranu (Grotian Moment)

opinioiuris @ 18:12 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.