Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
104472
Test
Nema zapisa.
Blog - srpanj 2007
utorak, srpanj 10, 2007
11. srpnja 1995. muslimanski grad Srebrenica u istočnoj BiH pao je u ruke vojske bosanskih Srba. Prva UN-ova "safe area" u svijetu postala je poprište najgoreg masakra u Europi od Drugog svjetskog rata.

"A Cry from the Grave" dokumentarni je film prikazan na BBC Four koji istražuje masovno ubojstvo 7414 identificiranih muškaraca i mladića. Film govori o brutalnih 72 sata u životu i smrti muslimanskih izbjeglica koje su bosanski Srbi masovno ubijali na poljima, u školama i skladištima.

Zločin počinjen u Srebrenici su Haški tribunal u nekoliko presuda (od kojih su najpoznatije one protiv Krstića, Blagojevića i Jokića), a Međunarodni sud pravde u jednoj proglasili kaznenim djelom genocida što znači da je dokazana namjera bosanskih Srba za uništenjem cijele ili dijela tzv. "zaštićene skupine". Genocid je najteži zločin u međunarodnom pravu i zločin koji je svjetska zajednica odlučila dokinuti još prije 40-tak godina potpisivanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju kaznenog djela genocida.A Cry from the Grave - prvi dio

Ostali dijelovi: 2. dio, 3. dio, 4. dio, 5. dio, 6. dio, 7. dio, 8. dio, 9. dio, 10. dio, 11. dio

opinioiuris @ 12:07 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, srpanj 6, 2007
Raspravno vijeće odbilo je zahtjev za odgodom početka suđenja bivšem načelniku glavnog stožera Armije BiH čiji slučaj Tužiteljica želi prebaciti u BiH zbog odluke da joj se ograniči broj svjedoka. Četiri dana prije zakazanog početka procesa Rasimu Deliću Tužiteljstvo je zatražilo da se početak odgodi dok posebno vijeće za upućivanje (Referral Bench) ne donese odluku o njihovom zahtjevu o upućivanju slučaja na sarajevski sud jer smatra da je odluka Raspravnog vijeća o ograničavanju broja svjedoka i vremena na raspolaganju za njihovo ispitivanje onemogućila dokazivanje velikog broja navoda optužnice. Vijeće je odgovorilo da zahtjev nema temelja i da je "neprikladan" dodajući da su je u slučaju nezadovoljstva odlukom Tužiteljica imala na raspolaganju žalbu, a i nakon početka suđenja može tražiti dodatne svjedoke i više vremena.

Neočekivani razvoj događaja rezultat je sukoba Vijeća i Tužiteljstva koji je iskrsnuo nakon što je Vijeće na predraspravnoj konferenciji (zadnjem pripremnom saslušanju prije početka glavne rasprave) ograničilo iznošenje Tužiteljičinog slučaja protiv Delića na 170 sati što iznosi otprilike 40 radnih dana (a uključuje ispitivanje i unakrsno ispitivanje) te odlučilo ograničiti broj svjedoka na 55. Tužiteljica je planirala iskoristiti daleko više: oko 5 mjeseci na ispitivanje oko 75 svjedoka. Nakon odluke Tužiteljstvo je zaključilo da ga ograničenja onemogućavaju da pozove svjedoke o zločinima u Bikošima što slučaj svodi samo na ubojstvo 24 hrvatska civila i pripadnika HVO-a u kampu Kamenica te da je time slučaj sužen toliko da može biti prebačen na lokalno pravosuđe u skladu s pravilom 11bis Statuta pa je predalo odgovarajući zahtjev pred Vijećem za upućivanje slučajeva.

Vremenski pritisak već je duže presudni argument Vijeća u izmjeni zahtjeva i odbijenica između njega i Carle del Ponte. Ured tužitelja već je pokušao proširiti optužnicu kako bi uključivala zločine u Bugojnu, Grabovici i Uzdolu te htjelo uz zapovjednu uključiti i individualnu odgovornost za planiranje, naređivanje i pomaganje i poticanje. Sve zahtjeve Vijeće je odbilo ne zato jer nije bilo uvjerljivih dokaza već zato što bi proširena optužnica mogla "produljiti suđenje". Kada je isti razlog rezultirao faktičnim kraćenjem slučaja Carla del Ponte odlučila je temeljem prava koje joj daje Statut zatražiti upućivanje BiH jer se Delićev slučaj sad temelji samo na tome što nije spriječio ili kaznio 3 od prethodna 4 masovna incidenta.


Tužiteljstvo tvrdi da preostali zločini nisu dovoljni teški da bi zahtijevali suđenje pred Tribunalom te da je usprkos visokom položaju koji je Delić imao njegova uloga u preostalim zločinima minimalna posebno s obzirom da ga se tereti samo po zapovjednoj odgovornosti. Kako su zločini počinjeni u BiH i s obzirom da bi svaki slučaj koji je moguće prebaciti trebalo uputiti lokalnom pravosuđu, Carla del Ponte predlaže da sud slučaj ustupi vlastima BiH koje će ga uputiti odgovarajućem sudu.

Da bi taj proces bio dovršen potrebno je čuti mišljenje predstavnika BiH, a sam optuženik već se usprotivio prebacivanju i zatražio da suđenje počne kako je i planirano, što je Vijeće svojom odlukom o odbijanju zahtjeva za odgodom i omogućilo. Prebacivanje nije u Delićevom interesu jer će na početak suđenja morati čekati u pritvoru, a lokalnom pravosuđu će trebati vremena da se pripremi za opsežan postupak. No u ponedjeljak će na Tribunalu paralelno početi dva - glavna rasprava i postupak prepuštanja istog slučaja BiH.

Ishod ovog poslijednjeg jedan je od faktora koji će utjecati na početak u hrvatskoj javnosti predano praćenog postupka Gotovina i drugi.

Zahtjev Tužiteljstva za odgodu i upućivanje

You Will Receive A Fair Trial Elsewhere
opinioiuris @ 20:27 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 2, 2007
Zgrada ICC-aRimski statut stalnog Međunarodnog kaznenog suda (International Criminal Court, ICC) stupio je na snagu prije 5 godina. Makar je više od 100 suverenih država dio nadležnosti za progon međunarodnih zločina u određenim slučajevima predalo ICC-u preventivni utjecaj nije se iskazao zbog nesudjelovanja nekih od glavnih kršitelja međunarodnih normi. Trenutno ICC nema više od jednog aktivnog slučaja dok su drugi u fazi istrage ili drugih priprema. To ipak nije spriječilo Glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona da izda priopćenje u kojem između ostalog stoji:

Tijekom relativno kratkog perioda postojanja, Sud se potvrdio kao centralni dio sustava međunarodne kaznene pravde. On je istovremeno i utjelovljenje i pokretačka snaga duboke evolucije međunarodne kulture i prava. Osnivanje ICC-a predstavlja jedinstvenu priliku pozivanja na odgovornost onih koji su odgovorni za najozbiljnije zločine koji se tiču međunarodne zajednice kao cjeline, posebice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, te dokidanja nekažnjivosti. Aktivnosti suda i njegovog tužitelja već imaju odvraćujući učinak na potencijalne počinitelje međunarodnih zločina.

Izjava Ban Ki-Moona

In other news

  • Nedavno uhićeni Zdravko Tolimir protivi se spajanju njegovog postupka sa sedam drugih vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici. Mladićev pomoćnik optužen je za iste zločine kao i sedmorica, no njihovo suđenje je počelo prije skoro godinu dana. Tužitelj traži spajanje postupaka i prekid od tri do četiri mjeseca kako bi pripremio spojeni postupak. Sense
  • Tužiteljev slučaj protiv Haradinaja nastavlja se raspadati: tri svjedoka tužiteljstva nisu svjedočili za tužiteljstvo - dva se nisu pojavila u sudnici makar im je vijeće pojavljivanje naredilo, a jedan je došao ali odbio svjedočiti. Insiderski svjedoci tužiteljstva već neko vrijeme ruše optužnicu poričući svoje prijašnje izjave tužitelju i potvrđujući obranu svojih bivših boraca što potiče sumnje da je bivši zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova optužen na slabim pravnim, a jakim političkim motivima. Sense
  • Švicarska vlada i Vijeće sigurnosti moraju se očitovati o prijedlogu da Carla del Ponte usprkos najavi ostavke ostane na mjestu glavne tužiteljice do kraja godine. Naime njen izgledni nasljednik Serge Brammertz, trenutno zamjenik tužitelja na ICC-u, ne može ranije preuzeti dužnost. Lokalne nevladine organizacije umjesto Brammertza podržavaju dosadašnjeg zamjenika Del Ponte Davida Tolberta zbog njegovih prethodnih zasluga. IWPR
opinioiuris @ 16:00 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.