Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
104472
Test
Nema zapisa.
Blog - rujan 2006
subota, rujan 30, 2006
Oslobađanje Krajišnika od optužbi za genocid potaknulo je raspravu o zločinu nad zločinima u akademskim krugovima.

Momčilo Krajišnik, vođa bosanskih Srba koji je bio optužen kao jedan od arhitekata etničkog čišćenja u ratu u BiH između 1992.-1995., proglašen je krivim glede većina točaka optužnice i osuđen na 27 godina zatvora.

Suci su ustvrdili da je dokazano izvan osnovane sumnje da je odgovoran za istrebljenje, ubojstva, progon i deportaciju ne-Srba za vrijeme rata, dodajući da je njegova uloga u ovome bila krucijalna.

No na iznenađenje mnogih, Krajišnik je oslobođen optužbi po najozbiljnijoj točki - genocid ili sudjelovanje u genocidu. Tribunal ne dvoji da se genocid u Bosni dogodio, rekao je predsjedavajući sudac Ori, no namjera počinitelja nije dokazana. Kada je nemoguće dokazati namjeru i osuditi za genocid, vijeća obično osuđuju za zločin protiv čovječnosti koji je slična grupa zločina, "jednu stepenicu" ispod genocida.

Termin "genocid" ima tešku političku konotaciju, a njegova pravna definicija je često predmet spora u akademskoj zajednici. Spor se vodi oko interpretacije konvencije o genocidu iz 1951., temeljne zakonske osnove za procesuiranje genocida u svijetu.

Genocid je kao termin skovao Raphael Lemkin, židovski pravnik koji je postavio temelje međunarodne kriminalizacije genocida. Lemkinova vizija genocida uključivala je obavezni plan u pozadini, bez kojeg genocid nije moguć. Genocid po Lemkinu zahtijeva organizirano planiranje kojemu je cilj uništavanje osnova života nacionalnih grupa. Uz nacionalne grupe, konvencija iz '51. je dodala još tri "zaštićene grupe" - vjersku, etničku i rasnu. No Konvencija je uspostavila i poseban standard namjere - za dokazivanje kaznenog djela genocida postebno je dokazati postojanje posebne namjere za uništenjem cijele ili dijela jedne od zaštićenih grupa. Kada nema dokazane posebne namjere, optuženog je nemoguće osuditi za genocid.

Tvrditi istovremeno da se genocid u BiH nesporno dogodio ali da oni koji su tu politiku kreirali nisu imali namjeru uništenja zaštićene grupe je očito kontradiktorno pa će se tim problemom uskoro morati pozabaviti Appeals Chamber Tribunala.

Pročitajte članak (IWPR)

Preuzmite presudu (2mb, PDF)


opinioiuris @ 18:37 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, rujan 29, 2006
Suci Tribunala su odlučili dopustiti Vojislavu Šešelju da se samostalno obrati na početku svog suđenja čiji je početak zakazan za studeni ove godine. Prema odluci vanraspravnog vijeća, nepopravljivo hiroviti Šešelj, bivši vođa Srpske radikalne stranke, će dobiti priliku održati uvodnu riječ, unatoč ranijoj odluci suda da mu se zabrani vođenje vlastite obrane.

Suci Orie, Robinson i Moloto su ranije Šešelju uskratili ovo pravo zbog niza pogrda koje je repetativno upućivao sudu u ranijem dijelu postupka. Šešeljevi komentari su remetili rad i bili upućeni na račun službenika suda. Jednom prilikom je izjavio da ulaskom jednog službenika suda "miris krematorija i plinskih komora također ulazi u sudnice Haškog tribunala". Glasnogovornik tužiteljstva je ranije ustvrdio kako bi dopuštanje Šešelju da vodi vlastitu obranu razorilo postupak i onemogućilo provođenje pravičnog i dostojanstvenog postupka.

Poučeni iskustvom u slučaju Milošević sudska vijeća se odlučuju ograničiti slobode optuženika koji zloupotrebljavaju proces no kako u svojim odlukama ne ustraju do kraja očito je da još uvijek ne postoji konsenzus oko granice efikasnosti postupka i prava optuženika.

Pročitajte članak
(IWPR)

YouTube video clip (Šešelj)

opinioiuris @ 01:00 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, rujan 27, 2006
Drugostupanjsko vijeće ICTY-a je odbacilo žalbe Ivice Marjačića i Markice Rebića protiv osuđujuće odluke o nepoštivanju suda.

27. rujna 2006. Appeals Chamber potvrdio je prethodnu odluku o kazni od €15,000 za svakog počinitelja te odbacio mogućnost da se kazna isplati u tri mjesečne rate.

Tijekom perioda koji pokriva optužnica Marjačić je bio novinar i glavni urednik lista "Hrvatski list", a Rebić je bivši šef obavještajne službe ("SIS") RH. Sada punomoćna odluka utvrdila je kako su Marjačić i Rebić namjerno otkrili podatke o svjedočenju zaštićenog svjedoka u slučaju Blaškić. Zaštićeni svjedok, nizozemski vojnik Johannes van Kuijk nije pretrpio štetu zbog otkrivanja identiteta. Ipak, Vijeće je zaključilo da je svjestan i proračunati način na koji su Marjačić i Rebić zanemarili obveze zatvorene sjednice u suđenju Blaškić postupak koji umanjuje autoritet raspravnog vijeća.

Press release
opinioiuris @ 03:43 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 23, 2006
Međunarodni kazneni tribunal za Rwandu, sestrinski sud poznatijeg Haškog tribunala, je u srijedu raskinuo ugovor sa braniteljem Callixte Gakwaya-om zbog sumnje da je počinio genocid.

Rwanda je već ranije zaprijetila kako će prekinuti suradnju sa tribunalom smještenom u Rwandi susjednoj Tanzaniji ako Gakwaya nastavi raditi za tribunal. Gakwaya, koji je uhićen pa pušten nakon čega je pobjegao u Mozambique je 2005. imenovan za branitelja Youssoufa Munyakazija čije suđenje se isčekuje.

Pročitajte članak

opinioiuris @ 19:04 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 22, 2006
Članovi Tajlandske Kraljevske Armije organizirali su prvi puč u poslijednjih 15 godina protiv vlade premijera Thaskin Shinawatra. Od 1932., kada je proglašen ustavnom monarhijom, Tajland je doživio ukupno 18 tzv. coup d'etat.

Vojska predvođena generalom Boonyaratglinom otkazala je nadolazeće izbore, suspendirala ustav, cenzurirala i potlačila medije te ukinula oba doma parlamenta, vladu i ustavni sud. Kralj Bhumibol, koji je iznimno poštovan u Tajlandu, je puč podržao implicitno dajući legitmitet pučistima priznavanjem nove uprave.

Ankete pokazuju kako tri četvrtine stanovništva vjeruje da će ovaj potez otvoriti vrata nužnim reformama i učiniti političke institucije efikasnijima.

Pročitajte članak
(TNL)
opinioiuris @ 23:28 |Komentiraj | Komentari: 0
Dok su Hrvatska i Srbija već i nazdravile sporazumu, Sarajevo ostaje pri stavu da se ratni zločini moraju procesuirati tamo gdje su se dogodili.

Državni odvjetnici Srbije i Hrvatske su 17. rujna potpisali vrlo važan sporazum o procesuiranju ratnih zločina no njihovi kolege iz Sarajeva im se u tome nisu pridružili.
Hrvatsko-srpski sporazum omogućava suđenje optuženima u zemlji u kojoj trenutno imaju državljanstvo ili prebivalište uz pomoć razmjene informacija, što uklanja konačnu barijeru efikasnijem lokalnom procesuiranju ratnih zločina u bivšoj YU. No usprkos tome što se u javnim krugovima vjeruje da velik broj optuženih za ratne zločine u BiH obitava u Hrvatskoj ili Srbiji, Sarajevo je odlučilo da se neće priključiti sporazumu ponavljajući da vjeruje kako se zločini moraju procesuirati tamo gdje su se dogodili.

Hrvatska predvodi proces suradnje koji je počeo još u srpnju 2006. potpisivanjem sličnog sporazuma sa Crnom Gorom. Svi sporazumi imaju za cilj premostiti barijeru zabrane izručivanja vlastitih državljana koje sve zemlje imaju u svojim ustavima. Takva barijera ozbiljno ugrožava borbu protiv transnacionalnog kriminaliteta jer su granice otvorene za počinitelje, a zatvorene za tužitelje. No odbijenica iz Sarajeva pokazuje da razina povjerenja između država nije na zadovoljavajućoj razini.

Obveza procesuiranja ili izručenja (aut dedere aut judicare) stvara obvezu država da stvore mehanizme međunarodne suradnje u kaznenim predmetima. Kako se sve više kaznenih djela čini u inozemstvu što potiče pojavu pozivanja na ekstrateritorijalnu jurisdikciju, potrebno je uspostaviti višu razinu međudržavne pomoći kako bi se lakše dosegnule žrtve, počinitelji ili dokazi.
 
Pročitajte članak (IWPR)
opinioiuris @ 17:53 |Komentiraj | Komentari: 0
Hrvatska vlada je 18. rujna podnijela zahtijev za statusom prijatelja suda u slučaju dvojice bivših generala optuženih za zločine navodno počinjene za vrijeme hrvatske vojne ofenzive u kolovozu 1995.

Vlasti traže dopuštenje za podnošenje podneska amicus curiae, ili "prijatelja suda", u slučaju Ivana Čermaka i Mladena Markača koji su optuženi da su zločine počinili sudjelovanjem u zajedničkom zločinačkom pothvatu (joint criminal enterprise) koji se odvijao za vrijeme i nakon operacije Oluja koja je pokrenuta kako bi se vratilo područje Krajine okupirano od strane lokalnih Srba. Optužnica tvrdi kako su bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak i drugi dužnosnici bili članovi JCE-a čiji je cilj bio "trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina" silom ili progonom.

Hrvatska vlada je zatražila dopuštenje da se pojavi kao amicus curiae kako bi "pomogla u utvrđivanju istine glede tvrdnje tužiteljstva da je tadašnje državno i vojno vodstvo Republike Hrvatske sudjelovalo u zločinačkom pothvatu".

Zahtjev, koji je podnesen od strane ministrice pravosuđa Ane Lovrin, predlaže da Hrvatska Vlada "ponudi pomoć tribunalu u interpretaciji povijesnih i političkih činjenica".

JCE odnosno udruženi zločinački pothvat nije posebno kazneno djelo nego oblik odgovornosti, poput zapovjedne ili individualne odgovornosti. Kao što zapovjednik može odgovarati za kaznena djela nižerangiranih (temeljem zapovjedne odgovornosti), tako i visoko pozicionirani pojedinac može odgovarati za kaznena djela drugih zbog činjenice da je dijelio "zajednički plan" ("common plan") sa drugim počiniteljima. JCE je prvi puta primjenjen u žalbi u slučaju Tadić no sustavno izaziva kontroverzu jer u primjeni u svojoj ekstremnoj varijanti omogućuje utvrđivanje odgovornosti za djela koja optuženik nije niti imao namjeru počiniti niti ih je počinio. Dovoljno je samo da ih je mogao predvidjeti. JCE se zato i naziva "nuklearnom bombom tužiteljevog arsenala".

Amicus curiae je osoba, tijelo ili organizacija koja sudu ukazuje na činjenice ili pravo (a ne interpretacije istih) kako bi sudu pomogao u radu, a ne u "traženju istine". Komunikacija amicusa sa sudom je uglavnom pismena; amicus podnosi amicus brief. Amicus (rijetko) proširuje skup pitanja kojima se sud bavi (npr. putem uvođenja argumenta koji su stranke iz strateških razloga zanemarile). On u načelu daje stručan savjet o pitanjima koja su nova za sud ili zastupa "javni interes" (interes drugačiji od interesa privatnih stranaka što je najčešći slučaj: Greenpeace se često pojavljuje kao amicus na strani javnog interesa). Kako stranke u pravilu nemaju pravo na odgovor na dopis amicusa, amicus ne bi trebao izravno podržavati jednu od stranaka u postupku jer druga gubi pravo odgovora. Od amicusa se očekuje konstruktivni doprinos postupku.

Pročitajte prigovor obrane na zahtjev za amicus brief koji želi podnijeti Women's Institute for Gender Justice u slučaju Tužitelj v. Lubanga (Kongo), ICC.

Pravila o postupku tribunala određuju da "ukoliko to smatra poželjnim za pravilno presuđivanje o predmetu, raspravno vijeće može pozvati ili odobriti državi, organizaciji ili osobi da pristupi raspravnom vijeću i iznese stavove o bilo kojem pitanju koje odredi raspravno vijeće." Sadržaj briefa dakle određuje vijeće, a ne podnositelj (Vlada).

Institut amicus curiae se ne bi smio zlorabiti u političke svrhe i koristiti kao sredstvo zastupanja nepostojeće stranke radi zaštite vlastitih političkih interesa. ICTY ima mandat za suđenje pojedincima, a ne državama (za što je nadležan ICJ) ili preminulim osobama (za što je nadležna povijest). Tribunal stoga ne bi smio dopustiti uvođenje surogatnih stranaka u postupak i dodatno opterećenje suđenja argumentacijom i dokazivanjem onih pitanja za čiju ocjenu niti nema nadležnost izdati pravno obvezujući pravorijek.

Iz istog razloga i na isti dan, Vlada RH je podnijela identično neprecizno određen zahtjev u postupku protiv šestorice bosanskih Hrvata (Prlić i ostali). Predmet Prlić možete pratiti online.

Pročitajte članak
opinioiuris @ 01:18 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, rujan 20, 2006
Trial Chamber III ICTR-a je jednoglasno oslobodio André Rwamakubu, bivšeg ministra osnovnog i srednjeg školstva interim vlade 1994. u Rwandi.

Rwamakuba je bio optužen za genocid ili alternativno sudjelovanje u genocidu te uništenje i ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti za pojedine događaje koji su se dogodili između 6. i 30. travnja 1994. u Gikomero komuni i Butare University Hospital. Vijeće je u presudi ustvrdilo kako nije pronašlo dovoljno dokaza za zločine za koje se Rwamakuba teretio. Među svjedocima su se našli i preživjeli Tutsiji koji su tvrdili da optuženi nije bio prisutan u vrijeme i na mjestu kada su se masakri u Gikomeru i Butare bolnici dogodili.

Sažetak presude (ICTR)

Cijeli postupak
opinioiuris @ 00:33 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, rujan 18, 2006
Pred vijećem Trial Chamber II ICTR-a danas je započelo suđenje popularnom pjevaču i skladatelju popularne glazbe, Simonu Bikindiju.
Bikindi (52) je obnašao i dužnost službenika ministarstva mladeži i sporta te bio član MRND stranke (Mouvement Républicain National pour le Développement et la Démocratie).

U otvarajućem govoru tužitelj Hassan Bubacar Jallow je istaknuo kako je Bikindi kroz sadržaj stihova svoje glazbe svjesno i namjerno pomagao izvršenje plana istrebljenja Tutsija. njegova glazba je bila pokretač uz pomoć kojeg su mladi mobilizirani kako bi činili zločine i pridružili se Interahamwe grupaciji. Spomenuto je i kako je Bikindi bio svjestan snažne poruke mržnje koju šalje njegova glazba te da je koristio svoju slavu kako bi promicao mržnju i smrt.

Nije poznato jesu li Simon Bikindi i Marko Perković Thompson do sada ikad surađivali.

ICTR Press release
opinioiuris @ 00:22 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
I tužiteljstvo i obrana su povukli svoje žalbe na presudu raspravnog vijeća u slučaju Pavla Strugara, bivšeg generala JNA optuženog za zločine na području Dubrovnika 1991. pred ICTY.

Tužiteljstvo je svoje povlačenje utemeljilo na "posebnim humanitarnim okolnostima vezanim uz Pavla Strugara, posebice njegovu uznapredovalu dob, slabo zdravstveno i opće stanje". Odmah je uslijedilo i povlačanje žalbe obrane.

31. siječnja 2005. Strugar je proglašen krivim i osuđen na 8 godina za napade na civile; uništenje ili namjerno oštećenje prostora namijenjenih religiji, humanitarnoj djelatnosti i obrazovanju, znanosti i umjetnosti, povijesnim spomenicima i djelima znanosti i umjetnosti, a sve u okviru napada JNA na Dubrovnik 1991. Prema presudi, Strugar je imao kako pravnu tako i efektivnu kontrolu nad snagama JNA koje su obavljale operacije na dubrovačkom području, što ga čini zapovjedno odgovornim za njihova zlodjela.

Tekst odluke tribunala
opinioiuris @ 00:09 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, rujan 11, 2006
Tribunal je potvrdio optužnicu protiv hrvatskog novinara Domagoja Margetića zbog nepoštivanja Tribunala objavljivanjem identiteta zaštićenih svjedoka.

Margetić, slobodni novinar iz Hrvatske, je optužen da je otkrio imena svjedoka koji su svjedočili u slučaju bosanskog Hrvata generala Tihomira Blaškića. Margetić je to učinio objavljivanjem spiska na svojim web stranicama između 7. srpnja i 2. kolovoza 2006. usprkos tome što je primio eksplicitno upozorenje unaprijed da je materijal tajan i da je njegovo objavljivanje zabranjeno. Optužnica tvrdi da Margetić svojim ponašanjem "narušava povjerenje u sposobnost Tribunala da osigura zaštitne mjere" te da je takvim ponašanjem "ometao svjedoke koji su dali ili su trebali dati iskaz".

Tužitelj v. Domagoj Margetić (Optužnica), Case No. IT-95-14-R77.6

opinioiuris @ 00:48 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, rujan 9, 2006
Čileanski Vrhovni sud je podržao odluku nižeg suda kojom je ovaj skinuo imunitet bivšem čileanskom diktatoru Pinochetu u slučaju poznatog zatvora Villa Grimaldi, što bi moglo dovesti do podizanja novih optužnica za mučenje i otmice.

Wikipedia ovako opisuje Villu Grimaldi:

Villa Grimaldi was a complex of buildings used for the interrogation and torture of political prisoners by DINA, the Chilean secret police, during the dictatorship of Augusto Pinochet. The complex was located in Peñalolén, in the outskirts of Santiago, and was in operation from mid-1974 to mid-1978. About 5,000 detainees were brought to Villa Grimaldi during this time, at least 240 of whom were "disappeared" or killed by DINA.
[snip]
Operative teams had their quarters at Villa Grimaldi. They brought prisoners there for initial interrogation after arrest and devices specially designed for different forms of torture were kept there. Prisoners who were not subject to torture were also kept there, sometimes for long periods, awaiting possible new interrogations or a decision on their fate.


Trenutna predsjednica Čilea i njena majka mučene su u Villi Grimaldi 1975. prije nego su otišle u egzil.
opinioiuris @ 19:16 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 5, 2006
Tribunal je odlučio prepustiti suđenje Mitru Raševiću i Savi Todoviću Sudu BiH. Optuženi će biti prebačeni u roku od 30 dana. Tribunalov Referral Bench je takvu odluku donio još 8. srpnja 2005. no Todović je na prepuštanje suđenja BiH uložio žalbu.

Rašević i Todović su optuženi za progon, ubojstva, mučenje, zarobljavanje i porobljavanje bosanskih muslimana u "KP Dom" u Foči između travnja 1992. i listopada 1994. Prema optužnici, Rašević je bio zapovjednik "KP Dom" stražara, a Todović član upravnog kadra te zamjenik zapovjednika od travnja '92. do kolovoza '93.

Preuzmite tekst odluke u slučaju Tužitelj protiv Rašević i dr.
opinioiuris @ 14:47 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 3, 2006
Prema pisanju lista Daily Yomiuri Online Japan se namjerava pridružiti ICC-u u 2007. S obzirom da ICC nije prisilne naravi poput UN-ovih tribunala već se njemu slobodno pristupa, dolazak Japana u već moćnu gomilicu bi dodatno povećao prestiž suda i potaknuo druge zemlje u Aziji (koja je trenutno najslabije zastupljena regija) da se pridruže.
opinioiuris @ 19:34 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.