Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103369
Test
Nema zapisa.
Blog
utorak, listopad 3, 2006
Protivljenje Busheve administracije Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i dalje erodira: Bush je ukinuo sankcije u sektoru vojne pomoći 21 državi, među kojima je i Hrvatska, koje su ranije odbile potpisati sporazum iz članka 98.

Na osnovi Busheve odluke temeljene na Section 2007 American Servicemembers Protection Act, Hrvatska ponovno može primati američku vojnu pomoć, čime je ukinuta "kazna" za odbijanje potpisivanja sporazuma koji američkim državljanima pruža bjanko imunitet pred Međunarodnim kaznenim sudom, kojeg USA nije članica.

SAD je jedna od rijetkih država koja ne želi sudjelovati u radu ICC-a čiji je Statut 139 država potpisalo, a 90 već i ratificiralo. I bez SAD-a, ICC – novi stalni sud za ratne zločine u širem smislu - procesuira svoje prve slučajeve, istražuje situaciju u Darfuru i broji nove ratifikacije. Zemlje dosljednih i jasnih stavova glede poštivanja međunarodnog i humanitarnog prava, poput Hrvatske, oduprijele su se američkom zahtjevu za izuzećem od međunarodnih pravila.

Američka opozicija ICC-u je dugogodišnji diplomatsko-akademski spor u kojem SAD pokušava dokazati kako ICC pati od ozbiljnih mana koje ugrožavaju prava optuženika, kako je Statut protivan Bečkoj konvenciji o ugovorima, kako sud treba podčiniti Vijeću sigurnosti (u kojem USA ima veto) i slično. Akademska zajednica je sve prigovore odavno temeljito osporila ili prokazala kao nonsens.

Bez obzira što je ICC klub u koji se ulazi dobrovoljno, može se dogoditi da ICC uspješno preuzme nadležnost nad državljaninom zemlje koja nije članica ICC-a. Ako domaće pravosuđe nije u stanju ili ne želi ("unable or unwilling") procesuirati svog državljanina koji je počinio ratni zločin (bilo gdje) ili stranog državljanina koji je počinio ratni zločin na teritoriju države članice suda, slučaj preuzima ICC. To znači da bi američki mirotvorac u zemlji članici suda koja ima nepouzdano pravosuđe (kao što je Afganistan, koji doduše nije član) za mučenje odgovarao pred sudom kojeg zemlja njegovog državljanstva nije članica.

Članak 98. Statuta ICC-a predviđa mogućnost sklapanja tzv. SOFA sporazuma (Status Of Forces Abroad) koji predviđa da se osumnjičenik koji je pripadnik oružanih snaga u inozemstvu šalje natrag državi šaljiteljici koja preuzima proces, umjesto da ga procesuira lokalno ili međunarodno tijelo.

USA je pokušala prisiliti niz članica suda da potpišu sporazum temeljem članka 98. koji bi umjesto imuniteta za oružane snage predviđao imunitet za bilo kojeg državljanina SAD-a. Takvi Bilateral Immunity Agreements su uskoro postali poznati kao Bilateral Impunity Agreements. Javna akademska rasprava je zaključila da su takvi sporazumi sukladni obvezi suradnje sa sudom koju ima svaka članica samo pod određenim uvjetima (neke od njih je propisala EU u svojem naputku članicama kako se postaviti glede zahtijeva SAD-a).

Bush možda zaslužuje pohvalu zbog promjene politike (pa makar to činio iz čisto praktičnih razloga borbe protiv terorizma), no veću pohvalu zaslužuju države koje nisu pristale na ucjenu i javno odbile pridružiti se SAD-u u miniranju suda.

Ovo su neke od tih država

Statut ICC-a
opinioiuris @ 21:17 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.