Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103369
Test
Nema zapisa.
Blog
petak, rujan 22, 2006
Hrvatska vlada je 18. rujna podnijela zahtijev za statusom prijatelja suda u slučaju dvojice bivših generala optuženih za zločine navodno počinjene za vrijeme hrvatske vojne ofenzive u kolovozu 1995.

Vlasti traže dopuštenje za podnošenje podneska amicus curiae, ili "prijatelja suda", u slučaju Ivana Čermaka i Mladena Markača koji su optuženi da su zločine počinili sudjelovanjem u zajedničkom zločinačkom pothvatu (joint criminal enterprise) koji se odvijao za vrijeme i nakon operacije Oluja koja je pokrenuta kako bi se vratilo područje Krajine okupirano od strane lokalnih Srba. Optužnica tvrdi kako su bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak i drugi dužnosnici bili članovi JCE-a čiji je cilj bio "trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina" silom ili progonom.

Hrvatska vlada je zatražila dopuštenje da se pojavi kao amicus curiae kako bi "pomogla u utvrđivanju istine glede tvrdnje tužiteljstva da je tadašnje državno i vojno vodstvo Republike Hrvatske sudjelovalo u zločinačkom pothvatu".

Zahtjev, koji je podnesen od strane ministrice pravosuđa Ane Lovrin, predlaže da Hrvatska Vlada "ponudi pomoć tribunalu u interpretaciji povijesnih i političkih činjenica".

JCE odnosno udruženi zločinački pothvat nije posebno kazneno djelo nego oblik odgovornosti, poput zapovjedne ili individualne odgovornosti. Kao što zapovjednik može odgovarati za kaznena djela nižerangiranih (temeljem zapovjedne odgovornosti), tako i visoko pozicionirani pojedinac može odgovarati za kaznena djela drugih zbog činjenice da je dijelio "zajednički plan" ("common plan") sa drugim počiniteljima. JCE je prvi puta primjenjen u žalbi u slučaju Tadić no sustavno izaziva kontroverzu jer u primjeni u svojoj ekstremnoj varijanti omogućuje utvrđivanje odgovornosti za djela koja optuženik nije niti imao namjeru počiniti niti ih je počinio. Dovoljno je samo da ih je mogao predvidjeti. JCE se zato i naziva "nuklearnom bombom tužiteljevog arsenala".

Amicus curiae je osoba, tijelo ili organizacija koja sudu ukazuje na činjenice ili pravo (a ne interpretacije istih) kako bi sudu pomogao u radu, a ne u "traženju istine". Komunikacija amicusa sa sudom je uglavnom pismena; amicus podnosi amicus brief. Amicus (rijetko) proširuje skup pitanja kojima se sud bavi (npr. putem uvođenja argumenta koji su stranke iz strateških razloga zanemarile). On u načelu daje stručan savjet o pitanjima koja su nova za sud ili zastupa "javni interes" (interes drugačiji od interesa privatnih stranaka što je najčešći slučaj: Greenpeace se često pojavljuje kao amicus na strani javnog interesa). Kako stranke u pravilu nemaju pravo na odgovor na dopis amicusa, amicus ne bi trebao izravno podržavati jednu od stranaka u postupku jer druga gubi pravo odgovora. Od amicusa se očekuje konstruktivni doprinos postupku.

Pročitajte prigovor obrane na zahtjev za amicus brief koji želi podnijeti Women's Institute for Gender Justice u slučaju Tužitelj v. Lubanga (Kongo), ICC.

Pravila o postupku tribunala određuju da "ukoliko to smatra poželjnim za pravilno presuđivanje o predmetu, raspravno vijeće može pozvati ili odobriti državi, organizaciji ili osobi da pristupi raspravnom vijeću i iznese stavove o bilo kojem pitanju koje odredi raspravno vijeće." Sadržaj briefa dakle određuje vijeće, a ne podnositelj (Vlada).

Institut amicus curiae se ne bi smio zlorabiti u političke svrhe i koristiti kao sredstvo zastupanja nepostojeće stranke radi zaštite vlastitih političkih interesa. ICTY ima mandat za suđenje pojedincima, a ne državama (za što je nadležan ICJ) ili preminulim osobama (za što je nadležna povijest). Tribunal stoga ne bi smio dopustiti uvođenje surogatnih stranaka u postupak i dodatno opterećenje suđenja argumentacijom i dokazivanjem onih pitanja za čiju ocjenu niti nema nadležnost izdati pravno obvezujući pravorijek.

Iz istog razloga i na isti dan, Vlada RH je podnijela identično neprecizno određen zahtjev u postupku protiv šestorice bosanskih Hrvata (Prlić i ostali). Predmet Prlić možete pratiti online.

Pročitajte članak
opinioiuris @ 01:18 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.