Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103369
Test
Nema zapisa.
Blog
ponedjeljak, listopad 23, 2006
Županijski sud u Zagrebu odredio je pritvaranje zastupnika desnog krila sa činom generala Branimira Glavaša pod sumnjom na ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991. Prethodna dva zahtjeva tužiteljstva za pritvorom zbog utjecaja na svjedoke istražni sudac je odbio zbog čega se našao na udaru kritike javnosti ponovno potaknuvši raspravu o sposobnosti hrvatskog pravosuđa da provodi postupke za ratne zločine.

Četiri mjeseca nakon početka istrage i dvije odbijenice, istražni sudac Zdenko Posavec uvjerio se kako Branimir Glavaš, kojeg se tereti da je na početku sukoba u Hrvatskoj bio osiječki warlord (osoba sa de facto kontrolom nad oružanim snagama) koji je naređivao zlostavljanja, mučenje i ubojstva srpskih civila, utječe na svjedoke. Zahtjev tužitelja prihvaćen je tek nakon što se i na treću odbijenicu tužitelj žalio nakon čega je izvanraspravno vijeće koje odlučuje o žalbi na takve odluke uputilo istražnog suca da preispita svoju odluku. Istragu u Hrvatskoj nadgleda istražni sudac, u skladu s tradicijom inkvizitornog kaznenog postupka. Pritvor će ipak još morati odobriti parlament koji je u svibnju ove godine uklonio zastupnički imunitet Glavašu kako bi postupak uopće mogao započeti.

Državni odvjetnik je istog dana zatražio skidanje imuniteta parlamentarcu Glavašu zbog povezanosti sa dodatnim slučajem ubojstva civila na obali osiječke rijeke nadimka "slučaj selotejp" u svezi s kojim je ranije u Osijeku pritvoreno 6 osumnjičenih. Glavaš je prvi zastupnik Sabora RH kojemu je skinut imunitet radi sumnji u ratni zločin.

Istraga protiv Glavaša je prvotno prebačena u Zagreb zbog sumnji u pristranost osječkih istražnih tijela, no i u Zagrebu je postupak donio kontroverzne odluke, poput one da se Glavašu dozvoli putovanje na Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačku i potaknuo pitanja adekvatne zaštite svjedoka.

Zbog ovakvih postupaka narasla je zabrinutost u vezi sposobnosti Hrvatske da efikasno sprovede istrage i postupke za ratne zločine odnosno preuzme slučajeve ratnih zločina koje joj u sklopu izlazne strategije prepušta ICTY. Kasnije ove godine upravo se na zagrebačkom Županijskom sudu očekuje početak prvog takvog slučaja (Norac-Ademi) u kojem je istragu, koja se u Hrvatskoj čini najplodnijom za problematične odluke, već završilo tužiteljstvo Tribunala.

Glavaš case raises concerns about Croatian judiciary (IWPR)

Web stranica Branimira Glavaša

Branimir Glavaš: Slobodno recite da ste Ustaše!
opinioiuris @ 14:58 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.