Reportaže, komentari i rasprava
opinioiuris
Što je Opinio Iuris?
Spin off blogs
Ockhamova britva
Logika i argumentacija
Opinioiuris RSS Feed
Klikni za RSS feed ovog bloga
Što je RSS?
SENSE Tribunal
Nema zapisa.
IWPR Tribunal update
Nema zapisa.
ASIL Insights News
Nema zapisa.
Ius Cogens - C&T
Nema zapisa.
New York Times
Nema zapisa.
EinNews Croatia
Nema zapisa.
Featured book


Zahtjevanje odgovornosti za povredu ljudskih prava danas je glasnije nego ikad. Ova knjiga istražuje trenutni razvoj u progonu povreda ljudskih prava na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Stručnjaci iz nekoliko zemalja raspravljaju relevantne teme, opisuju praksu i analiziraju probleme u ovoj novoj grani prava. Čitatelju nude uravnoteženu sliku pokušaja u svijetu da se glavni odgovorni poput Pinocheta ili Rumsfelda i oni manje poznati privedu pravdi.Networks
Blog statistics

korisnika online
Brojač posjeta
103369
Test
Nema zapisa.
Blog
nedjelja, listopad 22, 2006
Svjedok obrane ponudio je alibi za srpskog oficira optuženog za ubojstva na farmi Ovčara. Obrana bivšeg JNA oficira Miroslava Radića pokušala je učvrstiti tvrdnje svog klijenta da nije bio uključen u masakr oko 260 Hrvata i drugih ne-Srba iz vukovarske bolnice 20. studenog 1991. te da uopće nije bio ni svjestan da su se ubojstva dogodila tog dana.

Odvjetnici su pozvali svjedoke koji će potvrditi Radićevo svjedočenje od prošlog tjedna u kojem je tvrdio kako je te večeri bio na svečanoj večeri u Vukovaru, slaveći srpsko osvajanje grada. Svjedoci su također izjavili kako Radić nije zapovijedao vojnicima odgovornim za masakr na Ovčari.

Radić je zajedno sa Veselinom Šljivančaninom i Milom Mrkšićem optužen za organiziranje ubojstva oko 260 hrvatskih pacijenata i civila iz vukovarske bolnice nakon što su grad zauzele srpske snage.

Prema optužnici (PDF 840kb), Radić i Šljivančanin su osobno sudjelovali u izboru zarobljenika koji su ukrcavani na autobuse 20. studenog ujutro i odvoženi na farmu Ovčara. Zarobljenici su ponižavani i mučeni satima, tvrdi optužnica, a navečer su pobijeni na lokaciji blizu Ovčare od strane "JNA i srpskih paravojnih trupa pod zapovjedništvom i nadzorom" Mrkšića, Radića i Šljivančanina.

Čak ukoliko i uspješno dokaže alibi, Radić mora dosta raditi na obaranju optužnice jer je optužen i po zapovjednoj odgovornosti što znači da odgovara i za djela drugih jer nije spriječio ili kaznio počinitelje, a prema optužnici upravo je Radić bio zapovjednik jedinica teritorijalne obrane čiji su članovi osuđeni na najviše kazne pred beogradskim sudom za ratne zločine kao neposredni počinitelji ubojstava na Ovčari.

Prošlog tjedna Radić je rekao sudu da je za masakr saznao godinu dana nakon što se dogodio.

Pročitajte članak (IWPR)

20 godina ubojicama s Ovčare:
Sudska overa zločina (zs.org)
opinioiuris @ 16:05 |Komentiraj | Komentari: 0
 
Index.hr
Nema zapisa.